Ćirilica  |  Latinica  |  English  
 
Detaljna prognoza vremena
Gimnazija Jovan Skerlić Verzija za štampu

Gimnazijsko obrazovanje u Vladičinom Hanu započelo je 06. septembra 1961. godine sa dva odeljenja tj. sa 80 učenika prvog razreda u okviru Gimnazije “Bora Stanković” iz Vranja. 1964. godine istureno odeljenje Gimnazije iz Vranja postaje Gimnazija “Jovan Skerlić” u Vladičinom Hanu. Ove godine praktično se kompletira prva srednja škola u Vladičinom Hanu. 1974. godine integracijom Gimnazije i škole za KV radnike nastaje Obrazovni centar za gimnazijsko i stručno obrazovanje “Jovan Skerlić” Vladičin Han.

Školske 1980/81. se vrši preregistracija škole i umesto Obrazovnog centra za gimnazijsko i stručno obrazovanje formira se Obrazovni centar “Jovan Skerlić” Vladičin Han.

Od 1990. godine srednje usmereno obrazovanje i vaspitanje trpi novu transformaciju kad se obrazovnim centrima vraća stari naziv srednja škola.

Od obrazovnog centra obrazuju se dve škole: Gimnazija “Jovan Skerlić” i Tehnička škola. Od tada, odnosno od 01. septembra 1990. Gimnazija funkcioniše ponovo kao samostalna škola.

Gimnazija “Jovan Skerlić” u Vladičinom Hanu predstavlja ustanovu od posebnog društvenog interesa u kojoj se obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja sa lokacijom u ulici “Moše Pijade”, br. 21.

Škola raspolaže savremenim prostorijama i pruža uslove za nesmetano i kvalitetno izvođenje teorijske nastave.

Neto površina školskog prostora iznosi 3.431,12m2.

Pored glavne školske zgrade škola ima i kotlarnicu za centralno grejanje sa magacinom za ogrevni materijal i radionicom za održavanje objekata površine 276m2i fiskulturnu salu od oko 1.800m2površine. Oko školskih objekata je dvorište površine 1ha čiji je veći deo pretvoren u park.

Škola je snabdevena savremenom opremom koja omogućava i savremeno izvođenje nastave. Kabinet za informatiku, kabineti za strane jezike, laboratorija za fiziku, hemiju i biologiju predstavljaju najpogodnija mesta sa tačno određenim radnim mestima za savremeno izvođenje nastave.

Školska biblioteka raspolaže sa preko 10.000 primeraka knjiga. U sastavu biblioteke formirana je i mediateka koja je opremljena potrebnim nastavnim sredstvima: teleskop, video bim, platno za video bim, kasetofoni, flip čart tabla, kao i literaturom.

Tokom 2010. i 2011. godine zgrada škole je rekonstruisana uz pomoć Lokalne samouprave i fondova Ministarstva Prosvete. Izvršena je hidroizolacija ravnog krova, zamena stolarije i bravarije na celom objektu, te sanacija enterijera. Vrednost ugovorenih radova iznosi oko 12 000 000,00 dinara.

U gimnaziji se svake školske godine upiše 120 učenika odnosno 2 odeljenja društveno - jezičkog i 2 odeljenja prirodno - matematičkog smera.

Učenici naše škole postižu svake godine izuzetne rezultate na takmičenjima i plasiraju se i osvajaju nagrade i na republičkim i saveznim takmičenjima.

Naši maturanti, zahvaljujući stečenim znanjima, upisuju željene fakultete, među prvima su na rang listama i većina iste završava u roku.

E-mail:gimnazijassker-vlhan@open.telekom.rs

 
  Opština Vladičin Han  |  Sva prava zadržana  |  Uslovi korišćenja  |  Mapa sajta  |  Autor: Agencija MI  |  Poseta: 3.396.611