Ćirilica  |  Latinica  |  English  
img1
 
VLADIČIN HAN
OŠ Sveti Sava - Vladičin Han Verzija za štampu

Osnovna škola "Sveti Sava" u Vladičinom Hanu počela je sa rodom 1. septembra 1995. godine. Učenički potencijal ove škole je obezbeđen regionalizacijom, tako što su svi učenici sa desne strane reke Južne Morave upućeni u ovu školu. Škola je smeštena u ulici Đure Jakšića bb, na izlazu iz Vladičinog Hana prema Surdulici.

Školu pohađa 660 učenika smeštenih u 33 odeljenja. Od tog broja 22 su centralnoj školi, a 11 u izdvojenim odelenjima.

Izdvojena odeljenja su četvororazredna i nalaze se u Prekodolcu, Žitorađu, Polomu i Kržincu u kojima nastavu pohađa 182 učenika U izdvojenim odelenjima u Polomu i Kržincu nastava se odvija u kombinovanim odeljenjima. U višim razredima učenici iz ovih odelenja dolaze u centralnu školu.

Predviđeno je da se škola gradi u tri faze. Za sada je završena prva fazo (ulazni deo, deset učionica, kabineti za muzičko vaspitanje i informatiku i računarstvo), višenamenski prostor (aula) i administrativni deo - površine od 2.557 m2) i polovina druge faze (3 učionice, 2 kabineta, čajna kuhinja), površine 800 m2. Ostali deo druge sraze (800m2) je nedovršen. U planiranoj trećoj fazi biće izgrađeni: fiskulturna sala, kotlarnica i kabinet za likovno vaspitanje - površine od 1.404 m2.

Polaznu osnovu programiranja odredili su uslovi u kojima škola radi. Pri izrodi Godišnjeg programa roda škole korišćeni su pedagoško literatura i zakonski dokumenti: Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Nastavni plan i program sa izmenama i dopunama, školski kalendar roda, normativi, Razvojni plan škole za period 2003-2006. i dr.

Obrazovno-vaspitni rad u školi realizuje 49 nastavnika, od toga 40 sa punim, a 9 sa nepunim radnim vremenom.

Škola nema fiskulturnu salu, što je veliki nedostatak, pa se nastava iz fizičkog vaspitanja realizuje samo na igralištu u školskom dvorištu na asfaltiranim i betoniranim sportskim terenilla ali, ipak, učenici škole redovno učestvuju na regionalnim i republičkim takmičenjima u stonom tenisu, odbojci i košarci.

Škola je opremljena potrebnim nameštajem. Inventar škole odgovara didaktičkim, estetskim i higijenskim uslovima. Škola je uložila maksimalne napore da obezbedi nastavna sredstava predviđena za nesmetan rad, ali joj ne dostaju kabineti i specijalizovane učionice za strane jezike, fiziku, hemiju i biologiju.

Škola ima biblioteku koja raspolaže knjižnim fondom od oko 10.400 knjiga, od toga učenička biblioteka ima oko 6.000 knjiga a ostalo je stručna nastavnička i pedagoška literatura.

E-mail:ossvetisavavhan@open.telekom.rs

 
  Opština Vladičin Han  |  Sva prava zadržana  |  Uslovi korišćenja  |  Mapa sajta  |  Autor: Agencija MI  |  Poseta: 7.464.608